Nose Work

Lajiesittely:

Koirilla on uskomaton hajuaisti. Koiran nenää hyödynnetään maailmalla paljon erilaisissa työtehtävissä. Hyödynnämme sitä kuitenkin turhan harvoin kotikoirillamme. Nenän käyttö on koiralle luontaista ja nenätyöskentelylajit ovat koiralle loistavaa virikkeellistämistä ja aktivointia.

Vuonna 2008 USA:ssa kehiteltiin K9 Nose Work, joka on kaikille kotikoirille sopiva harrastuslaji. Alkuperäisenä tarkoituksena oli kuntouttaa ja aktivoida rescue-koiria näillä harjoituksilla, mutta kun huomattiin miten hajutyöskentely paransi koirien hyvinvointia, alettiin sitä harjoitella myös kotikoirien kanssa. Laji levisi muun muassa Ruotsiin ja sieltä kautta laji on tullut pikkuhiljaa suomalaistenkin tietoisuuteen.

Parasta Nose Workissa on sen helppous ja ehdoton hauskanpito sekä koiralle että ihmiselle. Säännöissä kielletään koiran kova käskyttäminen ja rankaisut, tarkoituksena on pitää hauskaa. Laji sopii kaikille koirille, oli kyseessä arka tai aggressiivinen koira, pieni tai suuri, nuori tai vanha. Nose Workin maailmaan on helppo heittäytyä mukaan, koska harjoituksia voi tehdä helposti myös kotona oman koiransa kanssa eikä vaadi hirveän suuria kustannuksia välineiden tai muiden tarpeiden hankintaan. Koiralla ja omistajalla on hauskaa hajunlähteiden etsimisessä ja koiran väsyttäminenkin käy helposti. Nose Work auttaa koiraa myös keskittymään, rauhoittumaan ja luottamaan itseensä. Myös omistaja oppii luottamaan koiransa nenään.

Nose Work kilpailulajina sisältää neljä kilpailuluokkaa ja kolme etsittävää hajua: luokka 1 ja hajuna eukalyptus, luokka 2 jossa hajuina eukalyptus sekä laakerinlehti ja luokka 3 sekä Eliittiluokka, joissa hajuina eukalyptus, laakerinlehti ja laventeli. Jokaisessa luokassa on neljä erilaista osiota, jotka tulee suorittaa. Eri osiot ovat laatikkoetsintä, sisäetsintä, ulkoetsintä sekä ajoneuvoetsintä. Vaativuustaso kasvaa luokittain, kun muun muassa hajujen määrä kasvaa. Kilpailun jokaisessa osiossa hajunlähde tulisi löytää maksimiajan rajoissa. Virhepisteitä tulee muun muassa omistajan epäasiallisten menetelmien käytöstä, kuten liian kovakouraisesta koiran kohtelusta. Mikäli koira virtsaa rata-alueelle tai vahingoittaa esineitä etsiessään, niistä tulee myös virhepisteitä. Koiraa kuitenkin suositellaan palkkaamaan ja lajia harjoitetaan muutenkin positiivisia keinoja käyttäen.

Hajuna lajissa käytetään uutettuja vesipohjaisia tuoksuja.  Eteeriset öljyt eivät ole turvallisin vaihtoehto, ne voivat olla myrkyllisiä nieltynä. Koiran on suoritettava hajutesti ennen kilpailuluokkiin osallistumista. Hajutestillä varmistetaan, tietääkö koira mitä hajua sen tulisi etsiä. Hajutestejä sekä möllikokeita on Suomessa jo pidetty muutamilla paikkakunnilla ja lajista kiinnostuneiden määrä on kasvanut nopeasti.

 

 

Kouluttaja Elli Kinnunen

Tässä Ellin esittely:

”Hei!

Olen Elli Kinnunen, kouluttaja Koirakeskus Haukkuvaaralla Jyväskylässä. Nose Work on yksi intohimoistani ja kouluttamistani lajeista. Treenaan ja kisaan tällä hetkellä kolmen koirani kanssa, sekä koulutan noseryhmiä alkeista tavoitteellisiin valmennuksiin. Tervetuloa ihastumaan tähän kiehtovaan lajiin!”