Vesipelastus

Lajiesittely
Vesipelastus eli VEPE on alun perin landseereille ja newfoundlandinkoirille kehitetty rodunomainen koemuoto, jonka tarkoituksena on ylläpitää pelastusvaistoa ja uintitaitoa. Kokeella testataan koiran fyysistä kuntoa ja kykyä toimia vedessä. Vesipelastustreenit ovat avoimet kaikille roduille sekä x-rotuisille. Koiran on pidettävä uimisesta, ja lisäksi sen on oltava fyysisiltä ominaisuuksiltaan tarpeeksi vahva hinaamaan rantaan hukkuvaa tai venettä. Koiran on oltava myös sosiaalinen ja perustottelevaisuuden tulee olla kunnossa, eikä noutohalustakaan haittaa ole.

Kouluttaja

Jenni Hautamäki

Ohjeet VEPE-koulutuksiin tulijoille

Infoa vesipelastuskoulutukseen tulijoille!

OnniDog 2017

Käytännön treenit ja koulutus toteutetaan rannassa yksi koira kerrallaan. Huomioithan tämän joko niin, että koirasi odottaa autossa muiden vuorolla, tai sitten sinulla on avustaja mukana, joka pitää koiran loitommalla sen aikaa. Autolla saa ajaa ihan rannan viereen. Myös kevythäkki tai vastaava voi olla hyvä koiran taukopaikka, jos koirasi on siihen tottunut ja odottaminen häkissä on ongelmatonta. Huomioithan myös tarvittavat varusteet koirallesi; pyyhkeitä sekä lämmittävä mantteli/loimi tms voi olla hyvä olla taukojen aikana koiran päällä, jotta lihakset pysyvät lämpiminä.

Vesipelastustreeneissä tarvitaan monia apukäsiä; mm. soutajia, avustajia, hukkuva, joten varaudu siihen että osallistut aktiivisesti tarvittaessa myös muiden koirien koulutukseen. Muiden vuorolla oma koirasi odottaa treenivuoroa etäämmällä. Samalla opit muiden tekemisestä ja eri koirien kouluttamisesta, sekä itse lajista enemmän. Sinulla voi olla myös oma avustaja mukana koirallesi, jota tarvitaan mm. esineen vastaanottamisessa. Tarvittaessa muut treeniläiset toimivat toistensa avustajina.

Koiralla ei tarvitse olla vesipelastustaustaa. Riittää että sillä on halu uida eikä noutohalustakaan haittaa ole. Koiralla tulee olla kuitenkin perustottelevaisuus kunnossa, sillä rannassa ja vedessä työskennellään ilman hihnaa. Sen tulee sietää vieraita ihmisiä, ja sen olisi hyvä osata kantaa erilaisia esineitä ja niiden suussa pitäminen tulisi olla mielekästä.

Vepe on fyysinen laji, joten koiran tulisi kuitenkin fyysisiltä ominaisuuksiltaan olla sellainen, että se jaksaa vetää venettä, jossa on kaksi ihmistä sekä vetää hukkuvan rannalle. Kaikki treenit rannassa tehdään jokaisen koiran osaamisen ja tason mukaan.

Vepessä kastuvat taatusti ohjaaja, soutaja, avusta ja joskus jopa koira itse! Varaa siis riittävästi pyyhkeitä mukaan, sekä asianmukainen vaate- ja kenkävarustus. Varaa myös riittävästi superhyviä koulutusnameja tai muita palkkoja mukaasi, joiden eteen koira on motivoitunut tekemään töitä. Vepe on kiva laji, jota on hyvällä porukalla hauska harrastaa, jätä siis kiristävä pipa kotiin ja tule pitämään koirasi kanssa hauskaa vesipelastuksen parissa! Tervetuloa tutustumaan lajiin!

Ystävällisin terveisin:

Jenni Hautamäki

Eläintenkouluttaja (AT)

Koulutettu koirahieroja

Facebook: Koulutuspalvelut & koirahieronta Jenni Hautamäki